Ben je de afgelopen tijd te veel geld kwijtgeraakt aan je energierekening? Dan is het goed om te weten dat je mogelijk recht hebt op compensatie. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je dit kunt aanvragen en welke stappen je moet nemen om ervoor te zorgen dat je het geld terugkrijgt waar je recht op hebt.

Controleer je energierekening

De eerste stap is om je energierekening te controleren en te bekijken of je inderdaad te veel hebt betaald. Vergelijk je energierekening met je voorschotbedrag en controleer of je daadwerkelijke verbruik overeenkomt met het geschatte verbruik waarop het voorschotbedrag is gebaseerd. Als je daadwerkelijke verbruik lager is dan het geschatte verbruik, dan kan het zijn dat je te veel hebt betaald.

Neem contact op met je energieleverancier

Als je denkt dat je te veel hebt betaald, neem dan contact op met je energieleverancier. Leg uit waarom je denkt dat je te veel hebt betaald en vraag om een herberekening van je energierekening. Houd er rekening mee dat je energieleverancier alleen de laatste 5 jaar kan herberekenen. Als je dus langer geleden te veel hebt betaald, dan kun je dit niet meer terugvorderen.

Vraag om compensatie

Als uit de herberekening blijkt dat je inderdaad te veel hebt betaald, dan heb je recht op compensatie. Vraag je energieleverancier om een compensatiebedrag en dien een klacht in als je het niet eens bent met het aangeboden bedrag.

Schakel de geschillencommissie energie in

Als je er met je energieleverancier niet uitkomt, dan kun je de geschillencommissie energie inschakelen. Deze commissie behandelt klachten van consumenten over energieleveranciers en kan een bindende uitspraak doen. Dit betekent dat de energieleverancier zich aan de uitspraak moet houden.

Wij hebben de top 17 energiebedrijven verzameld die het prijsplafond voor stroom en gas doorbreken. Het zijn bedrijven die actief zijn op de Nederlandse energiemarkt en die opvallen door hun innovatieve oplossingen en scherpe prijzen. In deze blogpost laten wij u kennismaken met deze 17 energiebedrijven en vertellen we u meer over wat ze te bieden hebben.

Top 3 goedkoopste gas & stroom leveranciers

Frank Energie€ 0,312€1,15
Zonneplan€ 0,310€1,19
Coolblue€ 0,395€1,19

Top 3 duurste gas & stroom leveranciers

Clean Energy€ 0,515€1,56
Shell Energy€ 0,475€1,82
Powerpeers€ 0,478€1,82

De groothandelsprijs voor gas blijft dalen en schommelt momenteel rond de 40 euro per megawattuur op de Nederlandse gasbeurs TTF. Dit is een fractie van de prijs die vorig jaar rond dezelfde tijd werd betaald. De belangrijkste reden voor deze dalende trend is de milde winter. Gasanalist Andreas Schroeder van ICIS meldt dat de besparingen van consumenten en bedrijven groter zijn dan verwacht, waardoor de gasopslagen in Europa minder zijn aangesproken. Hierdoor hoeft er komende maanden minder gas te worden gekocht.

Gasprijs blijft dalen door milde winter en onrust op financiële markten

Hoewel het vulseizoen op 1 april officieel begint, werd er afgelopen weekend in Europa al meer gas opgeslagen dan verbruikt. Dit wordt mede veroorzaakt door de onrust op de financiële markten. Wanneer handelaren vrezen dat de economie afremt, gaat de gasprijs altijd omlaag.

Besparingen van consumenten en bedrijven verlagen gasopslagen in Europa

De besparingen van consumenten en bedrijven zijn groter dan verwacht, waardoor de gasopslagen in Europa minder zijn aangesproken. Dit zorgt ervoor dat er komende maanden minder gas hoeft te worden gekocht.

Handelaren vrezen economische afremming en verlagen gasprijs

De onrust op de financiële markten zorgt voor een dempende kracht op de gasprijs. Wanneer handelaren vrezen dat de economie afremt, gaat de gasprijs altijd omlaag.

Daling CO2-prijs door vrees voor recessie

De vrees voor een recessie is ook terug te zien in de daling van de prijs van CO2-emissierechten. De rechten om dit broeikasgas te mogen uitstoten binnen het Europese Emissiehandelssysteem (ETS) waren de afgelopen maanden duurder geworden, maar de prijs is plots met zo’n 10 procent gedaald.

De gasprijs is momenteel gedaald tot onder de 40 euro per megawattuur (MWh), wat het laagste niveau is sinds augustus 2021. Deze daling is te danken aan de zachte winter, waardoor de gasvoorraden van Europese landen nog voor meer dan de helft gevuld zijn, wat voller is dan normaal. Hierdoor is er minder gas nodig om de gasopslagen weer aan te vullen voor de volgende winter. In vergelijking met vorig jaar, toen de gasprijs sterk steeg als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de spanningen rond de gasleveringen van Rusland naar Europa, is de prijs nu ruim zeven keer lager.

Verdere daling gasprijs mogelijk

Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder denkt dat de gasprijs nog verder zou kunnen dalen, mogelijk tot ongeveer 30 euro per MWh. Dit komt omdat Europa nu bijna geen gas meer uit Rusland ontvangt en het gas in Europa bewerkt moet worden, wat ongeveer 10 euro per MWh kost. Op de Amsterdamse gasbeurs wordt momenteel ongeveer 40 eurocent per kuub gas gevraagd, en Mulder verwacht niet dat de prijzen op korte termijn aanzienlijk zullen stijgen.

Consumenten moeten nog even wachten op lagere energieprijzen

Consumenten zullen nog even moeten wachten voordat ze de lagere gasprijzen in hun portemonnee voelen. Energiemaatschappijen kopen hun gas namelijk van tevoren in en de consumentenprijzen reageren meestal vertraagd op de groothandelprijzen. Over een paar maanden zou dit echter wel terug te zien moeten zijn in de aangeboden contracten, aldus Mulder.

Energieleverancier Energiedirect.nl heeft aangekondigd dat ze jaarcontracten met tarieven voor stroom en gas onder het prijsplafond aanbieden. Het bedrijf, dat net als Essent een dochteronderneming is van E.ON, heeft de contracten vanaf nu beschikbaar gesteld.

Klanten betalen minder dan €0,40 per kilowattuur stroom en minder dan €1,45 per kuub gas. Deze tarieven zijn geldig tot en met 31 maart 2024. Energiedirect.nl is van mening dat ondanks de onzekere energiemarkt klanten ook komende winter tarieven onder het prijsplafond zullen betalen.

Terugkeer naar vaste contracten

Vorig jaar hebben veel energieleveranciers de vaste contracten stopgezet vanwege de aanzienlijk gestegen energieprijzen. Het prijsplafond voor deze tarieven ligt op €1,45 per kuub gas en €0,40 per kilowattuur stroom. Klanten die minder dan 1200 kuub gas of 2900 kWh stroom verbruiken, betalen deze tarieven en de overheid betaalt het resterende bedrag aan de energiebedrijven. Klanten die boven deze grens komen, betalen de volledige tarieven die door de energiebedrijven worden gehanteerd.

De prijzen voor stroom en gas zijn de afgelopen tijd gedaald, wat voor de overheid gunstig is, omdat het veel geld zal besparen als energie goedkoper wordt dan het prijsplafond. Het kabinet gaat ervan uit dat het prijsplafond vele miljarden euro’s zal kosten.

Essent biedt weer vaste contracten aan

Essent heeft in februari aangekondigd dat alle klanten met een variabel contract vanaf 1 april de helft minder zullen betalen. Hoewel dit nieuwe tarief nog boven het prijsplafond van de overheid ligt, is Essent van plan om ook weer vaste contracten aan te bieden.

Eneco begonnen met het aanbieden van vaste contracten

Eneco, een andere speler in de energiemarkt, is al begonnen met het aanbieden van vaste contracten, waarvan de prijzen net boven die van het prijsplafond liggen.

Budget Energie verlaagt tarieven voor gas en stroom

Den Haag (ANP) – Budget Energie verlaagt de tarieven voor gas en stroom vanaf 1 april onder het energieplafond. Eerder gingen de tarieven voor nieuwe klanten al omlaag, maar nu hoeven ook bestaande klanten minder te betalen voor hun gas en stroom.

Tarieven onder het energieplafond

Budget Energie gaat voor een kuub gas 1,41 euro vragen en voor een kilowattuur stroom 0,39 euro. De tarieven voor de prijsplafonds liggen op respectievelijk 1,45 euro en 0,40 euro.

Betalen van tarieven bij verschillende verbruiksgrenzen

Wie minder dan 1200 kuub gas of 2900 kWh stroom gebruikt, betaalt die tarieven en de overheid betaalt wat resteert aan de energiebedrijven. Wie boven de grens komt, betaalt de volle tarieven die de energiebedrijven hanteren.

Vaste klanten profiteren niet meteen van prijsaanpassing

Vrijwel alle van de in totaal 800.000 klanten van Budget Energie hebben een variabel contract of een vast contract dat werd afgesloten voordat de energieprijzen hard stegen. Topvrouw Caroline Princen zegt dat ongeveer 7000 à 8000 klanten met een vast contract nog niet gelijk profiteren van de prijsaanpassing. Zij hebben hun vaste contract namelijk afgesloten toen de prijzen nog hoger lagen dan het prijsplafond.

Budget Energie kan snel aanpassen

Volgens Princen kan Budget Energie deze stap zetten, omdat het maandelijks energie inkoopt. „Daarmee zitten we kort op de bal.” Dat betekent wel dat klanten sneller een hogere prijs betalen als de energieprijzen weer stijgen. Hoewel ze geen exacte voorspellingen wil doen voor de energieprijzen later dit jaar, wijst ze er wel op dat bijvoorbeeld gasopslagen goed.

Goed nieuws voor ons en de overheid

De prijzen voor stroom en gas dalen al geruime tijd. Het scheelt het Rijk veel geld als energie goedkoper wordt dan het prijsplafond. Het kabinet gaat er vanuit dat het prijsplafond vele miljarden euro’s zal kosten.

Het exacte elektriciteitsverbruik van stadionverlichting tijdens een wedstrijd kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het stadion, het type en het wattage van de lampen en de duur van de wedstrijd.

Laten we een voorbeeld nemen van het energieverbruik van het Philips Stadion, de thuisbasis van PSV. Volgens een rapport van PSV maakt het stadion gebruik van 392 lichtmasten, elk met een energieverbruik van 2000 watt.

Als we aannemen dat een voetbalwedstrijd 2 uur duurt, bedraagt het totale energieverbruik van de stadionverlichting tijdens de wedstrijd ongeveer 1.568 kWh (392 lichtmasten x 2000 watt x 2 uur). Het is echter belangrijk om op te merken dat dit slechts een schatting is en dat het werkelijke energieverbruik kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Daarnaast is het vermeldenswaardig dat het Philips Stadion in de afgelopen jaren stappen heeft genomen om het energieverbruik te verminderen. Zo heeft het stadion LED-verlichtingssystemen geïnstalleerd, die energiezuiniger zijn dan traditionele verlichtingssystemen. Het stadion heeft ook energiebesparende maatregelen geïmplementeerd op andere gebieden, zoals verwarmings-, koel- en ventilatiesystemen. Deze maatregelen hebben geholpen om het totale energieverbruik en de ecologische voetafdruk van het stadion te verminderen.

Eneco verlaagt variabele tarieven met bijna 50%

Eneco, een van de grootste energiemaatschappijen in ons land, gaat de prijzen voor klanten met een variabel contract verlagen. Vanaf 1 april zullen de tarieven met bijna 50% dalen, waardoor het tarief voor elektriciteit onder het prijsplafond zal komen te liggen. Eneco zal de tarieven verlagen tot €1,49999 per kubieke meter gas en €0,39444 per kilowattuur elektriciteit, inclusief energiebelasting en btw.

Gas nog 5 cent boven prijsplafond

Het prijsplafond voor gas ligt op €1,45 per m3 en klanten die meer dan het verbruiksplafond van de overheidssteun verbruiken, betalen dus nog 5 cent uit eigen zak over iedere kubieke meter die ze meer verbruiken. De grens ligt op 1.200 vierkante meter gas. Voor elektriciteit ligt de grens van het prijsplafond op 40 cent per kilowattuur en het nieuwe tarief zal daaronder liggen.

Energieprijzen dalen door milde winter en import LNG

De groothandelsprijzen van energie zijn al een tijdje aan het dalen, onder andere vanwege de milde winter en omdat de voorraden goed gevuld zijn dankzij de import van LNG (Liquified Natural Gas). Eneco wil dat haar klanten daar zo snel mogelijk van profiteren.

Selina Thurer, Chief Customer Officer bij Eneco, zegt: “Dat is fijn voor onze klanten, want in de periode van april tot en met juni heeft stroom meer invloed op de energiekosten.” Het bedrijf hoopt ook dat het tarief voor gas omlaag kan, maar wil er nog niet op vooruitlopen.

Essent verlaagt tarieven met 50%, maar boven prijsplafond

Ongeveer een derde van de klanten van Eneco zal vanaf 1 april nieuwe tarieven krijgen, wat neerkomt op een half miljoen huishoudens. Essent, Vattenfall en Budget Energie hebben ook aangekondigd dat ze de tarieven gaan verlagen.

Essent zal de helft minder in rekening brengen bij klanten met een variabel contract, maar het nieuwe tarief zal nog steeds boven het prijsplafond liggen. Alleen mensen die meer stroom en gas verbruiken dan de grens van dat plafond gaan profiteren. Het energiebedrijf schat dat het ongeveer de helft van de mensen met een variabel tarief betreft.

Budget Energie onder prijsplafond, Vattenfall erboven

Budget Energie heeft eerder al aangekondigd dat ze onder het prijsplafond zullen duiken. Vattenfall zit daar nog boven, maar vaste klanten met loyaliteitskorting komen wel lager uit dan het gegarandeerde maximumtarief.

Op de Nederlandse termijnmarkt stijgen de groothandelsprijzen voor gas de afgelopen dagen iets. Een megawattuur kost vandaag 50,78 euro, dinsdag was dat nog 48,54 euro. Handelaren denken dat de prijs met zo’n 4 procent kan stijgen omdat het komende week waarschijnlijk kouder wordt in Europa.

Een energieplafond, ook wel bekend als het “prijsplafond”, is een manier om de kosten van energie te beperken en te beschermen tegen stijgende energieprijzen. Het energieplafond wordt op nationaal niveau bepaald en beheerd door de overheid en stelt een maximum tarief vast voor de energieconsumptie van huishoudens en bedrijven.

Hoe werkt het prijsplafond?

Het energieplafond wordt verdeeld over twee periodes gedurende het jaar, namelijk vóór en ná de jaarafrekening. De exacte datum van de jaarafrekening is afhankelijk van de startdatum van het energiecontract. Bijvoorbeeld, als een contract op 18 april 2022 begon, zal de jaarafrekening op 18 april 2023 zijn.

Geldt de prijsplafond ook voor mij?

Om te bepalen of een huishouden of bedrijf onder het energieplafond blijft, houdt de overheid een rekenmodel bij. Hierin wordt het gemiddelde verbruik van energie berekend en opgeteld vanaf 1 januari tot de einddatum van het contract. Als het werkelijke verbruik onder het berekende gemiddelde blijft, betaal je het maximale tarief van het energieplafond. Als het verbruik boven het gemiddelde uitkomt, betaal je de contractprijs van de energieleverancier voor het “teveel” verbruikte energie.

Het is belangrijk om op te merken dat het energieplafond niet garandeert dat je over het hele kalenderjaar onder het plafond blijft. Tijdens een van de twee periodes kan het verbruik boven het berekende verbruik uitkomen, wat betekent dat er bijbetaald moet worden.

Daarnaast is het ook van belang om te weten dat de energieleverancier bij de jaarafrekening alleen het energieplafondtarief in rekening mag brengen voor het aantal kWh stroom of m3 gas dat volgens het rekenmodel maximaal verbruikt had mogen worden tot die datum. Wat niet is verbruikt, neemt niet mee naar de tweede periode.

De antwoord op de vraag of gas of stroom duurder is, is simpel: gas is duurder dan stroom. De hoogte van de gas- en stroomprijzen wordt bepaald door de overheid en de energieleverancier. Het is daarom verstandig om te zoeken naar een energieleverancier met de laagste tarieven.

Gasprijzen worden berekend per m³ en stroomprijzen per kWh. Voor 2023 geldt een prijsplafond van €0,40 per kWh stroom bij verbruik onder 2.900 kWh per jaar en €1,45 per m³ gas bij verbruik onder 1.200 m3 per jaar. Bij verbruik boven deze hoeveelheden gelden gemiddelde prijzen van €0,90 per kWh stroom en €3,- per m³ gas, zoals bepaald door het Nibud.

De gasprijs is hoger dan de stroomprijs omdat de overheid hoge heffingen heeft ingesteld voor het gebruik van gas, met het oog op het milieu. Deze overheidsheffingen, bestaande uit energiebelasting, ODE en btw, zorgen ervoor dat gas duurder is dan stroom.

Om de goedkoopste gas- en stroomprijzen te vinden, is energievergelijken aan te bevelen.